Aktualnie jesteś tutaj: Ranking restauracji / Artykuły / Chleb pszenny z garnka

Opinia dnia

~zniesmaczony

Wiejska Chata

Pierogi ruskie (15zł) mają tyle ciasta co farszu a do tego bez pytania polane stopionym smalcem i śmierdzące skwarki - pierogi reklamowane jako najlepsze na trasie. Danie rolada z kluskami i surówką: rolada na wagę, zawinięta w cieniutkie mięso i wypełniona prawie samą kiełbasą kosztuje ok 27zł!!, surówka którą w.g. kelnerki można sobie nałożyć w barze sałatkowym 7,8zł!?, kluski polane, a jakże by inaczej stopionym smalcem i śmierdzącymi skwarkami 7,9zł!? - po co smalec jak jest sos?, do tego coca cola bez gazu nalana do szklanki na zapleczu za 4,5zł - razem ok. 47zł za danie które odbija mi się do wieczora i pozostał mi po nim tylko smak i zapach smalcu, który tak na marginesie lubię ale nie taki i nie w tej postaci. Odradzam

zobacz całą opinię

Chleb pszenny z garnka

Autor: admin Źródło: mniammniam.com Data dodania: 2015-02-02 14:10:41 Liczba wyświetleń: 1691

SKŁADNIKI

 

3 (48 dag) szklanki pszennej mąki typ 480

1 i 1/2 dag świeżych drożdży (lub lekko czubata łyżeczka drożdży suszonych)

1 płaska łyżeczka soli

1 szklanka (250 ml) wody o temperaturze pokojowej (lub trochę więcej - ostateczna ilość wody zależy od chłonności mąki)

 

do formowania:

4 czubate łyżki otrąb pszennych

2 łyżki mąki

 

 

 

Do przygotowania chleba konieczny jest garnek żeliwny bądź naczynie do zapiekania - koniecznie z pokrywką o pojemności 2-3 litrów (takie naczynia mają zwykle od 20 do 25 cm średnicy). I potrzebne są gruube rękawice, bo garnek będzie nagrzany do 240 stopni :)

 

Do miski wsyp mąkę i sól, wymieszaj. Dodaj rozkruszone w palcach drożdże.

Wlej wodę i całość wymieszaj łyżką, aż wszystkie składniki się połączą - nie powinno Ci to zająć więcej niż pół minuty. Masa będzie dość gęsta.

Miskę przykryj naturalną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (18-22 stopnie) na co najmniej 12 godzin, czyli najlepiej na całą noc (ciasto może wyrastać nawet 18 godzin).

Na stolnicę wysyp mąkę i otręby. Ręce oprósz sporą ilością mąki. Masę wyjmij z miski na stolnicę, rozpłaszcz, następnie zwiń boki do środka i uformuj kulę.Dokładnie umyj miskę i wysusz. Włóż do niej ponownie masę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do ponownego wyrośnięcia (ja zwykle nastawiam piekarnik na 30 stopni i tak nagrzanego wstawiam ciasto do wyrastania).

Do zimnego piekarnika wstaw garnek żeliwny lub żaroodporne naczynie do zapiekania - koniecznie z pokrywką. Piekarnik rozgrzej do 240 stopni, po 10 minutach od osiągnięcia tej temperatury wyjmij garnek - pamiętaj, że jest okrutnie gorący, więc nie zapomnij o gruuubych rękawicach lub kilku ściereczkach.

Do garnka włóż ciasto, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut, następnie odkryj garnek, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez 20 minut bez przykrycia.

Wyjmij garnek z piekarnika (nie zapominaj o grubych rękawicach, nadal jest piekielnie gorący). Odstaw na kilka minut. Tępą stroną noża oddziel chleb od ścianek garnka. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na kratce).

Krój po całkowitym ostudzeniu ostrym nożem.


Komentarze

Dodaj komentarz  


{l