Wybierz miasto
Najaktywniejsi
- CAYENE 174
- edi22 52
- smakosz 41
- 8oko8 38
- grzebacz 29
- mastaace 22
- Ange-lance 22
- Carolina122 16
- mloda 16
- dejottt 16
Opinia dnia
Chleb pszenny z garnka
SKŁADNIKI
3 (48 dag) szklanki pszennej mąki typ 480
1 i 1/2 dag świeżych drożdży (lub lekko czubata łyżeczka drożdży suszonych)
1 płaska łyżeczka soli
1 szklanka (250 ml) wody o temperaturze pokojowej (lub trochę więcej - ostateczna ilość wody zależy od chłonności mąki)
do formowania:
4 czubate łyżki otrąb pszennych
2 łyżki mąki
Do przygotowania chleba konieczny jest garnek żeliwny bądź naczynie do zapiekania - koniecznie z pokrywką o pojemności 2-3 litrów (takie naczynia mają zwykle od 20 do 25 cm średnicy). I potrzebne są gruube rękawice, bo garnek będzie nagrzany do 240 stopni :)
Do miski wsyp mąkę i sól, wymieszaj. Dodaj rozkruszone w palcach drożdże.
Wlej wodę i całość wymieszaj łyżką, aż wszystkie składniki się połączą - nie powinno Ci to zająć więcej niż pół minuty. Masa będzie dość gęsta.
Miskę przykryj naturalną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (18-22 stopnie) na co najmniej 12 godzin, czyli najlepiej na całą noc (ciasto może wyrastać nawet 18 godzin).
Na stolnicę wysyp mąkę i otręby. Ręce oprósz sporą ilością mąki. Masę wyjmij z miski na stolnicę, rozpłaszcz, następnie zwiń boki do środka i uformuj kulę.Dokładnie umyj miskę i wysusz. Włóż do niej ponownie masę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do ponownego wyrośnięcia (ja zwykle nastawiam piekarnik na 30 stopni i tak nagrzanego wstawiam ciasto do wyrastania).
Do zimnego piekarnika wstaw garnek żeliwny lub żaroodporne naczynie do zapiekania - koniecznie z pokrywką. Piekarnik rozgrzej do 240 stopni, po 10 minutach od osiągnięcia tej temperatury wyjmij garnek - pamiętaj, że jest okrutnie gorący, więc nie zapomnij o gruuubych rękawicach lub kilku ściereczkach.
Do garnka włóż ciasto, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut, następnie odkryj garnek, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez 20 minut bez przykrycia.
Wyjmij garnek z piekarnika (nie zapominaj o grubych rękawicach, nadal jest piekielnie gorący). Odstaw na kilka minut. Tępą stroną noża oddziel chleb od ścianek garnka. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na kratce).
Krój po całkowitym ostudzeniu ostrym nożem.